Jomon-Shindo®

Shindo tarkoittaa sydämellistä tapaa tehdä.

Shindo® on kehotyöskentelyyn perustuva menetelmä, jossa lempeän venyttelyn avulla voi vapautua turhasta mielen ja kehon jännityksestä.  Rentoutusvenyttelyssä käytetään  passiivista painovoiman kokemusta, se auttaa hellittämään ja hoitaa päästä varpaisiin. Pysähtyminen shindon avulla auttaa oman kehon viestien kuuntelua. Se tukee  omaa  hyvinvointia.  Menetelmä sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Harjoituksia voidaan soveltaa monin eri tavoin kullekin sopivaksi. Shindo on myös hoitomuoto, jossa mm. lempeiden painallusten avulla lievitetään stressiä ja uupumusta.  

Rentous tekee kaikille hyvää!

Shindo on parhaimmillaan olotila, johon ei kuulu aktiivinen suorittaminen. Shindo antaa tilaa pysähtymiseen ja kuulosteluun. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on arjen luksusta.  Shindo on rekistöröity tavaramerkki. Koulutus on säänneltyä ja valvottua. Suomessa Shindoa edustaa ja valvoo Suomen Kuratomi Jomon Shindo ry.

Shindo vaikuttaa:

  • syvähengitys aktivoi vagushermoa, joka on tärkein parasympaattisen (rauhoittava) hermoston osa
  • venytykset auttavat meridiaaneja eli kehon energiakanavia avautumaan
  • tukiotteet ja kevyt rapsuttelu auttavat myös  faskioiden eli kehon kolmiulotteisen sidekudosverkon kireyksiä vapautumaan

Shindo myös tukee terveyttä ja palautumista. Siitä voi saada monia hyötyä itselle:

  • auttaa rentoutumaan
  • tukee palautumista ja unta
  • helpotusta hengitykseen
  • keskittyminen helpottuu

Jomon

Kiertotaivutusvenyttely Jomon on jatkumoa Shindo-tekniikoille. Se auttaa hoitamaan erityisesti niveliä ja sisäelimiä kehon kiertoliikkeiden ja rentoutuksen avulla. Siinä missä Shindossa hyödynnetään kuutta venytystä, Jomonissa on useita sarjoja. Jomon-harjoituksissa hyödynnetään hengitystä ja kehon painoa. Niiden avulla voidaan löytää harmoniaa niin kehoon kuin mieleen.

Alunperin laji kehitettiin Shindo-ohjaajien ja -hoitajien itsehoidoksi ja sittemmin siitä on tullut oma, itsenäinen venyttelymuoto.. Hoito- ja venyttelymuotona Jomon ei kuluta omaa energiaa, vaan vaalii ja kierrättää sitä. Jomon sopii siis hyvin myös silloin, kun vaikkapa omat voimat tuntuvat vähissä. Istualtaan, seisten tai makuullaan tehtävät rentoutusasennot toimivat osana arkea omaa elämänenergiaa vahvistaen.

Shindo syntyi äidinrakkaudesta

Shindo syntyi Japanissa 1980-luvulla, kun Kazuko Kuratomi etsi apua keskosena syntyneen tyttärensä astmaan ja allergiaan. Etsittyään turhaan apua ja vastausta lääkäreiltä, sairaaloista ja erilaisilta hoitajilta hän päätyi etsimään ratkaisua lapsuudenaikaisista kokemuksistaan. Kuratomi löysi sieltä hoitomuodon, joka toi kosketuksen ja lämmön. Kuratomi päätti kokeilla näitä menetelmiä tyttäreensä päivittäin. Jonkin ajan kuluttua tytär alkoi toipua ja parani lopulta kokonaan.

 Menetelmä on jatkuvasti kehittyvä eikä ole sidoksissa mihinkään filosofiseen tai uskonnolliseen näkemykseen. Menetelmän kehittäjän, sensei (opettaja) Kazuko Kuratomin, jatkuva itsensä kehittäminen ja opiskelu rohkaisee avoimuuteen uuden oppimisessa. Se myös tuo menetelmään lisää tietoa, uusia muotoja ja mahdollisuuksia.