Shindo® Halipysäkki

Lapset ja vanhemmat (isovanhemmat)

Shindo on monipuolinen kehotyöskentelymenetelmä, johon kuuluu rentoutusharjoituksia, venytyksiä ja hoitavia harjoitteita. Ne vaikuttavat kehon kaikilla tasoilla antaen voimia arkeen.   Harjoituksia voi tehdä yksin, parin kanssa tai ryhmässä. Olennainen osa shindoa on läsnäolo sekä lämmin, kunnioittava kosketus ja tuki.  Harjoittelussa ovat avainsanoja rentous, luonnollisuus ja omien voimavarojen tunnistaminen. Shindo antaa Halipysäkillä ideoita kehollisiin tarinoihin. Shindoa ei opeteta ja sen periaatteet rentoudesta tulevat esiin vain leikillisissä harjoituksissa, jotka hoitavat huomaamatta.

Sensomotoriset harjoitukset tukevat hermostoa ja herättävät aisteja esim. syvätuntoa ja sisäisiä rakenteita. Teemme myös rytmisiä harjoituksia, jotka tukevat varhaisheijasteiden integrointumista. Nämäkin harjoitukset uppoavat tarinoihin: esim. Yöjunalla matkaamiseen, karhun talviuniin tai avaruusaseman painottomuusleikkeihin.

  • Halipysäkillä on jatkuvassa tarjouksessa leikkiä ja iloa!

Tutkimustieto tukee turvallisen kosketuksen, halin ja sylin merkitystä lapsen kasvussa (mm. Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos). Kosketuksen on todettu olevan elintärkeä jopa ravintoakin tärkeämpi varhaisina kasvun aikoina.  Rentoutumisen ja turvallisen kosketuksen on todettu tukevan myös keskittymistä ja muita oppimisen taitoja. Tämä tutkimustieto tukee myös Jomon-Shindo -menetelmän tavoitteita ja havaintoja sen vaikutuksista. Halipysäkin tarinallisten ja leikillisten harjoitusten tukemana keskittyminen ja tarkkaavuus ovat parantuneet vanhempien ja opettajien kertoman mukaan.

Ja lisäksi alakouluikäinen lapsi tarvitsee kehittyäkseen paljon huomiota ja fyysistä läheisyyttä. Se ei lopu kouluun mennessä, vaikka itsenäisiä taitoja oppisikin. Halipysäkillä 5-10- vuotias lapsi saa olla hellittävänä ja huomion kohteena ja saa myös jakaa hellyyttä omalle aikuisparilleen.

Toisen ihmisen kosketus ja lämpö on pienen ihmisen elinehto. Nykyinen kulttuurimme on pelästynyt kosketuksen ääri-ilmiöistä ja ohjeistaa mieluummin vetäytymään etäälle haavoittumisen pelosta.  Korvaamattoman tärkeää myönteisen koskettamisen merkitystä tulisi lähestyä positiivisesti. Sitä voidaan muovata ohjaamalla ja opettamalla yksinkertaisia menetelmiä, jotka luovat luonnollisen ja turvallisen tavan toimia. Omien rajojen tunnistamista ja puolustamista voi opetella läheisten kanssa. Kunnioittava, myönteinen kosketus tekee näkyväksi ja tukee turvan tunnetta. Tätä luonnollista kasvulle tärkeää rentoutumisen tukea  voidaan harjoitella yhdessä.

Tavoite: Halipysäkin harjoitteissa opitaan ihmettelemään omaa kehoa ja kuuntelemaan sen viestejä. Rentoutta harjoitellaan aistimaan, aistien herättely auttaa keskittymään ja  rauhoittumaan.  Tunnetusti keskittyminen ja tarkkaavuus ovat oppimiselle tärkeitä taitoja, joita voidaan yhdessä vahvistaa. Yhteisissä harjoituksissa opitaan lisää vuorovaikutuksen keinoja kunnioittavan kosketuksen avulla. Sanojen lisäksi luemme sanatonta viestintää. Tavoitteena on oppia huomaamaan arjessakin pilkahduksia, joista jää turvallisia muistoja.

Menetelmät: Harjoituksissa haetaan leikkimielellä levollisuutta ja lämmintä läheisyyttä. Aktiivisen leikin ja rentoutusharjoitusten rytmiä vaihdellen luodaan hyväksyvä ilmapiiri. Hidastellen, venytellen, rentoutta harjoitellen, kaikki aistit mukana mielikin rauhoittuu.  Kosketus tukee kohtaamista ja läsnäoloa. Tekemällä ja vastaanottamalla saamme olla tasavertaisia oppijoita yhdessä. Saamme ihmetellä elämää yhdessä. Aikuinen saa lainata lapsen ”tutkimusvisiiriä” tai ”ihmepleksejä”. Turvallisessa ohjauksessa molemmat ovat vuorollaan lempeästi kannateltavana. Vastavuoroisuudella luodaan yhteinen venyttelyhetki, jota voi jatkaa myös kotona arjessa.

Sisältö:       

-rentoutta, keveyttä, helpoutta, toivoa

– joustavuutta, kehon ja mielen venyttelyä, hassuttelua ja huumoria

– tasapainoa, harmoniaa, leikin ja levon vuorottelua

– hengittämistä,  elämän rytmiä ja uutta energiaa, lapselta aikuiselle ja aikuiselta lapselle

– keskittymistä, pysähtymistä, läsnäoloa ja ihmettelyä

Parhaimmillaan Halipysäkki toimii toistuvina tapaamisina( esim 5 kertaa viikoittain). Tästä on usean vuoden kokemukset esim kansalaiopiston ryhmissä. Mutta jo yhdellä kertaa pysäkki antaa kivaa tekemistä, yhteistä aikaa ja uusia ideoita kotiin vietäväksi.

Osallistujat ovat kertoneet: ” Näin on voinut antaa jakamatonta huomiota perheen esikoiselle ”tai ” ”rentoutta ja turvaa jännityksellä koulunsa aloittavalle”.

PVMPaikkaLisätietoa
5 kertaa, Halipysäkki-ryhmä
Ryhmä alkaa ilmoittautumisen mukaan

Uutta: Halipysäkki-ohjaajakoulutus

katso Koulutukset ja seuraa Facebook Unikki -hiljennä, pysähdy – oivalla